jeżyna bezkolcowa

Najlepsze odmiany jeżyny

Truskawki, borówki, czy nawet porzeczki to owoce znane i lubiane. W okresie letnim można je kupić w każdym supermarkecie i to w korzystnej cenie. Często kupuje się je w kobiałkach lub pojemnikach, jak również na wagę. Każdy zna przynajmniej jeden przepis, który uwzględnia wspomniane owoce.

Jeżyna bez ostrych kolców

 jeżyna bezkolcowaSą jednak takie produkty, które są mniej znane, jednak bardzo wartościowe. Przykładem może tu być jeżyna. Kolczasty krzew przypominający maliny jest niechętnie wybierany na działkę, ze względu właśnie na kolce. Zbieranie owoców czy przycinanie pędów jest problematyczne. Taki krzew jest też niepolecany kiedy mamy małe dzieci lub zwierzaki, które mogą się zranić jeśli zahaczą o kolec. Na szczęście teraz znana jest najlepsza jeżyna bezkolcowa i to w kilku odmianach. Wygląd krzewu i smak owoców się nie zmienia, jedynie brakuje jej ostrych kolców. Krzewy jeżyny są bardzo atrakcyjne. Wiosną widać na krzewie kwiaty białe lub różowe, które potem przemieniają się w groniaste, ciemne owoce. Z kolei jesienią krzew gubi liście, które wcześniej zmieniają kolory na czerwony, czy żółty, tak jak liście wielu drzew. Dzięki temu można powiedzieć, że krzew jeżynowy jest dekoracją ogrodu. Jak smakuje jeżyna? Ma dosyć słodkie i smaczne owoce o delikatnym smaku. Można je spożywać na surowo lub dawać do przetworów. Jako że owoc ładnie się prezentuje to często jest wykorzystywany do dekorowania ciast i deserów. Owoc nie rozpada się i nie rozmięka, tak jak truskawka, czy malina, nawet podczas pieczenia.

 jeżyna bezkolcowaJeżyna polecana jest osobom, które borykają się z częstymi infekcjami. Owoc zwiększa odporność, obniża gorączkę, łagodzi objawy chorobowe. Jest niezastąpiony przy przeziębieniu i grypie. Jeżyna zawiera w sobie dużo witaminy C, w związku z czym działa antyoksydacyjnie, antynowotworowo, a także zwiększa odporność komórek. Ze względu na wysoką zawartość błonnika polecana jest osobom cierpiącym na zaparcia, jak również chcącym schudnąć – błonnik daje uczucie sytości. Specjaliści polecają jedzenie jeżyn osobom ze słabym wzrokiem, chorującym na serce, cukrzykom, jak i kobietom w okresie menopauzy. Jeżyna zawiera dużo witaminy E (niezbędnej dla skóry) dlatego może być wykorzystywana w produkcji kosmetyków.

Kończąc rozważania, jeżyna to mało popularny i niedoceniany owoc. Zawiera w sobie jednak mnóstwo cennych witamin i innych składników, dzięki którym wspomaga pracę serca, czy układu trawiennego. Owoce jeżyny są smaczne i słodkie, a odmiany bezkolcowe są łatwe w uprawie nawet dla amatorów. Warto kupić krzew jeżynowy.