naturalny nawóz do warzyw

Jak wybrać dobry nawóz?

Własny ogródek warzywny to marzenie wielu osób. Praca w ogródku bywa cięzka, ale też relaksująca, pozwala na aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Ponadto, można się cieszyć efektami swojej pracy – zebrane plony można bezpośrednio skonsumować, czy też zrobić przetwory na zimę. Takie warzywa i zioła będą pyszne, zdrowe i wolne od chemicznych konserwantów i oprysków.

Skuteczny nawóz do warzyw

naturalny nawóz do warzywDzięki temu są o wiele lepsze niż produkty kupowane w sklepach spożywczych. Co trzeba jednak wiedzieć zanim zrobi się taki ogródek? Na pewno trzeba wybrać dobre miejsce. Nie powinno się ono znajdować od strony północnej (za mało światła, rośliny nie wzejdą), ani od południowej (za dużo światła, rośliny uschną). Jeśli na działce jest automatyczny system podlewania to trzeba go tak ustawić, by nie zraszał ogródka warzywnego. Jest wiele roślin np. pomidory, które nie znoszą podlewania ,,z góry”, a jedynie lubią to dokorzeniowe (woda lana bezpośrednio na ziemię). W przeciwnym razie plony mogą zgnić, nawet zanim dojrzeją. Poza tym, na przykład w przypadku wspomnianych pomidorów, ich skórka będzie pękać i warzywo będzie brzydko wyglądało. Zawsze lepiej jest konewką lub zraszaczem nastawionym na delikatny, rozproszony strumień wody podlewać ogródek warzywny.

naturalny nawóz do warzywZbyt mocny, punktowy strumień może wypłukać ziarna z ziemi i uszkodzić delikatne pędy roślin. Co jednak z ziemią? Nie każdy ma idealną glebę na ogródek warzywny. Dlatego też warto sięgać po nawozy dedykowane warzywom, owocom i ziołom. Taki nawóz będzie sprzyjał wzrostowi roślin. Sprawi, że będą rosły szybciej, kwitnienie będzie obfitsze, a plony większe. Nawozy często zawierają takie składniki jak wapń, magnez, czy potas. Są to składniki potrzebne roślinom do wzrostu. Ponadto skuteczny naturalny nawóz do warzyw będzie poprawiał jakość gleby. Gleba zbita, grudkowa, piaszczysta, czy gliniasta nie sprzyjają sadzeniu warzyw. Dobry nawóz sprawi, że ziemia zyska odpowiednią teksturę, co także przyczyni się do wzrostu warzyw. Ponadto, zwiększy się też wchłanialność składników odżywczych z gleby oraz pobieranie wody przez warzywa. Nawóz zawsze trzeba dawkować według wskazań producenta. Na opakowaniu zawsze pisze ile nawózu sypie się na metr sześcienny terenu. Warto doczytać także kiedy powinno się stosować nawóz oraz z jaką częstotliwością.

Są nawozy wiosenne i jesienne, niektóre stosuje się tylko raz w roku, a inne można sypać częściej. Najpopularniejsze sa właśnie nawozy granulowane, które się sypie na ziemię, przekopuje, a potem obficie podlewa. Rzadko spotyka się nawozy w formie płynnej, choć i takie się zdarzają.